Nova godina, vreme zavšetka jednog razdoblja i početak drugog, novog, nepoznatog.

Vreme praznične euforije i vreme mnogih pitanja koje  postavljamo.

Zamislimo se, šta smo radili u prethodnih godinu dana? Da li smo ostvarili postavljene ciljeve, da li smo ispunili bilo šta od očekivanog? 

Da li smo ispunjeni svojom karijerom? 

Da li smo na pravom mestu na kojem želimo biti?

Da li vredi uopšte razmišljati o ovim pitanjima ili idemo napred, u nove izazove i nove poduhvate ? 

Mladima, srednjoškolcima i studentima završnih godina najviše zaokuplja misli šta nakon diplomiranja? Spremaju se za važnu odluku koja se tiče daljeg razvoja njihove karijere – da li će nastaviti svoje obrazovanje ili krenuti na tržište rada? Imajući u vidu dinamične promene na tržištu rada, ta odluka nije jednostavna.

Isto tako postoje i oni koji su diplomirali na određenom smeru i shvatili da to nije njihov pravac, da se ne pronalaze sa njhovim zvanjem na diplomi.

Postoje i oni koji su dugo u bezuspešnoj potrazi za poslom, umorni  od predavanja CV-ja, manjka samopouzdanja, izgubili veru u sebe.

Postoje i oni koji su u radnom odnosu, ali se ne vide u tom poslu, osećaju se kao da tu ne pripadaju, nezadovoljni zaradom i politikom poslovanja.

Polovina mladih, nošenih prazničnom atmosferom, pate ili od novogodišnje euforije ili od novogodišnje depresije. Srećom i jedni i drugi, nošeni  energijom, pozitivnom ili negativnom mogu je usmeriti na određene ciljeve. 

Kako bi bilo da te ciljeve usmerimo na iskorišćavanje naših veština i talenata?

Ili možda naša maštanja pretvorimo u realnost?

Da li bi iste mogli da unovčimo?

Zapitajmo se, da li bi mogli da radimo ono što volimo, zarađujemo i budemo sami svoj gazda?

Zvuci izazovno!

,, Izaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi ni dana u životu”

-Konfučije

Kako bi bilo da  našu energiju, umesto na nezadovoljstvo i nerad usmerimo na izazovni preduzetnički poduhvat? 

Preduzetnički poduhvat  kreiraće za nas značajnu ekonomsku, ali i ličnu vrednost. Ne samo da sopstveni biznis može doneti ekonomske koristi za nas kao  vlasnike, nego može poboljšati i kvalitet našeg života, dajući mu novu svrhu i osećaj ličnog zadovoljstva i emocionalne ispunjenosti.

Osnivanje sopstvenog biznisa doprinosi i stvaranju novih radnih mesta u društvenoj zajednici i put je ka višem ekonomskom i društvenom napretku te zajednice.

Stoga, ne čekajte Deda Mraza da odluči da li ste bili dobri dečaci i devojčice ove godine, već krenite u nove poduhvate!

„Mislite drugačije. Nove ideje ne dolaze iz mirnog sedenja. Razgovarajte s ljudima, gledajte svet, izađite iz  kaveza, postavljajte pitanja i pokušajte. “
– Steve Jobs, američki inženjer i preduzetnik, osnivač Applea